Tervpályázat

Magyarország legjelentősebb kreatívipari beruházása, a MOME Kreatív Innovációs Tudáspark építése 2014-ben kezdődött a 6700 m²-es TechPark épületeivel, melyek közül a Műhelyház 2016. márciusában elkészült, a Műterem- és Médiaház kivitelezése befejeződött, a birtokbaadásra 2018. II. negyedévében került sor.

A campus III. ütemének építészeti megvalósítása érdekében, 2015. őszén országos és nyílt építészeti tervpályázat került kiírásra, részletes programját az egyetem a MOME Laboratory fejlesztő csapatával közösen dolgozta ki és vízióját, Integrált Intézményfejlesztési Program (2014−2018−2030) címmel könyv formájában is publikálta.  

A MOME a tervpályázatot dr. Fürjes Balázs kormánybiztos és az általa vezetett kormánybiztosság közös együttműködésben készítette elő és bonyolította le.  A győztes pályázatról többek közt olyan neves építészek döntöttek, mint Skardelli György, Finta Sándor vagy Fegyverneky Sándor, a 14 tagú zsűriben helyet kaptak a MOME szakértői, a Főváros, a Kerület és építészeti szakmai szervezetek neves képviselői.

A bíráló biztosság elnöki tisztségét dr. Fürjes Balázs kormánybiztos látta el.

A pályázat 15 ezer m² oktatási és kutatási épületet foglalt magába, egy műemléki (Gondűző-villa) és egy fővárosi védettség alá tartozó épület (A épület) rekonstrukciójával és három új épülettel (Tudásközpont, MOME Szíve, B épület); a 14 ezer m²-es campus park megtervezése szintén a pályázók feladata volt.

Fontos megemlíteni, hogy a tervpályázat előminősítés nélkül zajlott, így minden olyan építész és építésziroda jelentkezhetett rá, aki kihívást látott a nagy horderejű feladatban. Összesen 22 pályamű érkezett be határidőre, a tervpályázat elbírálására pedig 2016. januárban került sor.

A tervpályázat első díját a szakértői értékelés alapján a Csillag Katalin és Gunther Zsolt által vezetett 3h Építésziroda nyerte. A mezőnyből kiemelkedő, elegáns, magas szakmai színvonalon megfogalmazott pályamunkájuk kifinomult, professzionális és racionális szemléletről tanúskodik. Kortárs építészeti nyelvet használnak, intelligens megoldásokkal. A pályázatok közül a legközelebb áll egy reálisan megvalósítható, hosszú távon is működőképes megoldáshoz. Felmérve a hely és a helyzet lehetőségeit, azokkal összhangban igyekeztek optimális megoldást találni az összetett feladatra. A Bíráló Bizottság véleménye szerint a pályázat eszköztárát letisztultság, esztétikai igényesség és a részletekre is kiterjedő figyelem jellemzi. 

A 3h Építésziroda portfóliójában számos jelentős projekt található; szakértelmükkel segítették többek között a szegedi dóm, a győri rendezvényközpont vagy a budapesti Zenemúzeum megépítését, megújítását. A második díjat a Sporaarchitects Építésziroda, míg a harmadik díjat az Archikon Kft. kapta, további öt pályamű pedig megvételben részesült.