Építészet

A MOME Kreatív Innovációs Tudáspark új épületei 2014 és 2019 között három nagy építészeti ütem keretében valósulnak meg. 

I. építészeti ütem

Épület: Műhelyház (TechPark)
Tervező: CET Építésziroda Kft. (Csomay Zsófia és Németh Tamás vezető tervezők)
Bruttó szintterület: 2.500 m²
Megvalósulás időtartama: 2014. III. negyedév – 2016. II. negyedév

Funkciók:
A TechPark elsőként megépült tömbje professzionális műhelytechnológiáknak ad otthont. A Műhelyház a gyakorló-kísérletező munka helyszíne, manuális tevékenységekre szerveződött műhelyek és stúdiók összessége:

 • textilműhely
 • gépi és kézi asztalosműhely
 • CNC-műhely
 • festőműhely
 • gépi és kézi modellezőműhely
 • autólabor
 • általános műhelyek
 • polírozóműhely
 • CNC-vágó-műhely
 • bőrműhely
 • fémműves technológiák műhelye 

II. építészeti ütem

Épület: Média- és Műteremház (TechPark)
Tervező: CET Építésziroda Kft. (Csomay Zsófia és Németh Tamás vezető tervezők)
Bruttó szintterület: 4.300 m²
Megvalósulás időtartama: 2016. II. negyedév –  2018. I. negyedév

Funkciók:
A TechPark kettős épülete komplex funkciókkal bír.  A Műteremház alapvetően a kísérleti tevékenységek színtere, az egyes szakterületek, diszciplínák közötti átjárást és a közös munka lehetőségét teremti meg. A Média- és Műteremházban  helyet kapnak:

 • vizuális műterem
 • tér-, hang-, fénykísérleti műterem
 • anyagkísérleti műterem  
 • fotó-, mozgókép és motion-capture műtermek
 • hang- és utómunka stúdiók

III. építészeti ütem

Épületek: Tudásközpont, MOME Szíve, A épület, B épület, Gondűző + campus park
Tervező: 3h Építésziroda Kft. (Csillag Katalin és Gunther Zsolt vezető tervezők)
Összes bruttó szintterület: 18.300 m²
Campus park terület: 14.000 m²
Megvalósulás időtartama: 2017. IV. negyedév – 2019. II. negyedév (tervezett) 

Funkciók: 
A Tudásközpont a campusfejlesztés ikonikus épülete; építészetében és szellemi tartalmában is azt az innovációs energiát és progressziót képviseli, amely az új campus egészét áthatja. A kutatás-fejlesztés-innováció kiemelt helyszíne többek között az egyetem Doktori Iskolájának és horizontális laborjainak ad otthont. A Tudásközpont a MOME globális elismertségének első számú letéteményese. Kiemelt szerepe van az egyetem nemzetköziesítésében, itt találhatók a vendégkutatók dedikált terei és apartmanjai; térszervezése támogatja a co-working szemléletű fejlesztést és az inkubációt.

A MOME Szíve az egyetem központi fekvésű tere és egyúttal főbejárata. Fogadótérként kapcsolatot teremt a külvilággal és összeköti a campus egyes épületeit. Megérkezési és tájékozódási pont, közösségi aktivitások tere; találkozóhely szellemi és fizikai értelemben egyaránt. Helyet ad a könyvtárnak, a cantinnak és a print shopnak is.  A campus legnagyobb, fedett rendezvény- és kiállítási helyszíne, amely 400-450 fő befogadására alkalmas. 

A fővárosi védettségű, Farkasdy Zoltán által tervezett A épület két teljes szinttel (-1. szint és tetőtér beépítés) is bővül a campusberuházás során. A mesterképzés flexibilis oktatási terein túl itt kapnak helyet az egyetemvezetés, az adminisztráció és az oktatók irodái. A nagylélegzetű, többszintes otthontér az MA hallgatók dedikált tere, amely az egyéni és csoportos tanulást éppúgy képes szolgálni, mint a projekthelyzeteket vagy a rekreációt. 

A B épület a BA képzés bázisa különböző közösségi és tanulási helyszínekkel, valamint az oktatás tevékenységspecifikus tereivel. A BA hallgatók osztható és folyamatosan újrakonfigurálható otthontere ebben az épületben is kétszintes és komplex funkciókra tervezték, a kis csoportban zajló teammunkától kezdve a formális oktatási helyzeteken át az egyéni tanulásig számos tevékenységet támogat.

A Gondűző műemléki védettséget élvező klasszicista épületébe reprezentációs funkciók kerültek. Az egyetem prominens vendégeinek rendezett fogadások lebonyolítására és a professzori klub befogadására egyként alkalmassá válik a campus legmagasabb építészeti és belsőépítészeti minőséget képviselő épülete.

A campus park összetett tájrendezési program szerint újul meg és számos funkció kiszolgálására lesz alkalmas. Részint a belső terek kinyitását, kibővítését szolgálja, másrészt aktívan részt vesz a campus épületek közötti kapcsolatok megteremtésében. Téralakításával személyes és közösségi helyzeteket egyaránt támogat. Kültéri műtermek, informális konzultációs helyszínek és pihenőfelületek egyaránt találhatók majd a parkban, amely a tanulásnak és a rekreációnak lesz természetes helyszíne.  A campus parkja nemcsak a MOME közösségét szolgálja, hanem nyitva áll a környéken élők számára is.