Hol tart a MOME Campus-fejlesztése?

A MOME Campus – Kreatív Innovációs és Tudáspark kialakítása érdekében Ambrus György vezetésével létrejött az egyetemen belül egy kis létszámú szakértői iroda, amelynek elsődleges feladata a fejlesztés határidőre és költségkereten belüli megvalósítása.

A beruházás során az egyetem infrastruktúrája alapvetően változik meg. Az új campus technológiai felszereltsége megfelel majd a 21. század elvárásainak. 

A beruházás három építészeti ütemre bontható fel:

  1. Műhelyház építése. A Műhelyház a TechPark azon épülete, amelyben a fa, fém, textil, és egyéb anyagokhoz köthető designtevékenységek műhelyei kapnak helyet. A Műhelyház építése 2014. ősszel megkezdődött, a kész épületet pedig 2016. tavaszán vehette birtokba az egyetem.
  2. Média- és Műteremház építése. A TechPark második épületében az anyagkísérleti labor, a grafikai stúdiók és a térkísérleti labor találhatók. Továbbá kialakításra kerültek fotó-, film-, és hangstúdiók, a hozzájuk tartozó, utómunkához szükséges helyiségekkel. A Média- és Műteremház kivitelezése befejeződött, a birtokbaadásra 2018. II. negyedévében került sor.

A Technológiai Park mindkét épületét a CET Építésziroda Kft. tervezte Csomay Zsófia és Németh Tamás vezetésével. A tervezés során mindvégig fontos szempont volt a két épület egységes építészeti megjelenése, valamint az épületekben megjelenő funkciók szempontjából adekvát ipari jellegű környezet kialakítása.

  1. A Tudásközpont és a MOME Szíve létrehozása, valamint a Gondűző-villa és az oktatási épületek újjáépítése. A harmadik ütem épületeire az egyetem országos nyílt tervpályázatot hirdetett 2015. őszén, amire minden olyan építész és építésziroda jelentkezhetett, amely kihívást látott a campus tervezésében. A pályázatra 22 pályamű érkezett be, amelyek közül az egyetem az első helyezett 3h Építészirodával kötött szerződést.

A harmadik ütem építési engedélyezési tervei 2016. nyarán készültek el, és jogerős építési engedéllyel rendelkezik. A minden részletre kiterjedő kiviteli tervek 2016. november 30-án elfogadásra kerültek az Egyetem által. Ezt követően megindult a kivitelezésre irányuló uniós nyílt közbeszerzési eljárás, melynek eredményeképpen megkötött kivitelezési szerződés alapján a munkák 2017. október 20-án kezdetét vették.

A beruházás során a zugligeti campus parkja is teljes mértékben megújul, szem előtt tartva annak ősfás jellegét, és megőrizve a campus természet közeli hangulatát. Ezek alapján gyalogosútvonalak, közösségi terek, parkolás, és az épületek méltó megközelítése is biztosított lesz.