MOME Fórum

„Nem házakat, hanem új minőséget építünk” – ez volt az alapgondolata a 2014. október 15-i első MOME Fórumnak, amelyen a színültig telt Auditóriumban ismertette a MOME Campus és a MOME Laboratory koncepcióját és a közeljövő lépéseit az egyetem nyilvánossága előtt Fülöp József rektor, Kopek Gábor egyetemi tanár, volt rektor, miniszterelnöki megbízott, Dr. Fürjes Balázs, egyes kiemelt jelentőségű budapesti beruházásokért felelős kormánybiztos, valamint Nagy Zsombor kancellár.

„A campusfejlesztés több egy ház építésénél” – jelentette ki a rektor. „Inkább azt jelenti, hogy fizikai körülményeinket összhangba hozzuk azzal, amit és ahogyan a világról gondolunk.” Fülöp József a közeljövő kulcsszavai között az együttműködést és a közösségi alapú gondolkodást emelte ki, mindenkit arra sarkallva: vállaljon aktívan szerepet a program kidolgozásában és megvalósításában.

Kopek Gábor, a MOME volt rektora, aki oroszlánrészt vállalt a MOME fejlesztési koncepciójának kidolgozásában, részletesen ismertette a programot. Az egyetem védett épületei, a Gondűző-villa és a jelenlegi főépület a felújítást leszámítva nem változnak, új tömbök kerülnek azonban a B és a C épület, a mögötte lévő kiszolgáló épület, a kollégium, és a Sümegi-villa (HÖK-központ) helyére. A terv a park minél teljesebb megtartásával számol; a beépített terület mértéke csak igen kevéssé nő, a szintek növelésével viszont a hasznos alapterület majdnem megduplázódik.

Az első Fórumon Fürjes Balázs kormánybiztos röviden bemutatta a korábban a vezetésével megvalósult budapesti nagyberuházásokat: a Papp László Budapest Sportarénát, az FTC számára emelt Groupama Arénát, a Ludovika felújítását és a még épülő Sorsok Házát. „Az egyetem által hitelesen, az ország számára hasznos módon megfogalmazott elképzelés” a campusfejlesztés, jegyezte meg a kormánybiztos, amelyre a kabinet bruttó 12,6 milliárd forintot különített el. Első lépésként a már több éve tolódó Műhelyház építését indítják el, a Csomay Zsófia és Németh Tamás készítette tervek alapján. Ezzel párhuzamosan folytatódik a campus fejlesztés koncepciójának kidolgozása Kopek Gábor vezetésével; erre épül majd a tervezési program. Fürjes Balázs leszögezte: transzparens, versenyeztetésre épülő folyamat készül, építészeti tervpályázatokkal és közbeszerzési eljárásokkal, amelyeket az egyetemen működő Beruházási Iroda koordinál , Ambrus György vezetésével.

A három előadást a közönség kérdései követték; az oktatói és hallgatói hozzászólások során többek közt a kollégium és a kantin jövőbeni sorsa, a fenntarthatóság szempontjai, valamint a Műteremházzal kapcsolatos több konkrétum is felmerült. A program végén Nagy Zsombor arról biztosított: az egyeztetések a MOME Fórum keretében folytatódnak, alkalmat adva a tájékoztatásra és a nyilvános véleménycserére.

2015. januárjától havonta MOME Fórum kerül megrendezésre az egyetem fejlesztésével kapcsolatos témákban.